Kompost: 4 pravidla úspěšného kompostování

Kompostujeme, co dům a zahrada dá.

Venku bylo krásně, tak jsme se pustili do přehazování a kontroly kompostů. Máme dva kompostéry a po pravdě řečeno, z jedno jsme vydolovali tak ¾ krásného kompostu a tomu druhému jsme dali pěkně na „prdel“. Je v něm převážně suchý materiál, málo jsme ho míchali se zelenou hmotou.

Co je kompostování

Kompostování je přirozený a řízený proces, kdy za přístupu vzduchu a mikroorganizmů dochází k přeměně organického odpadu a materiálu, který máme na zahradě i doma.

Hlavní odměnu dostaneme v podobě kvalitního hnojiva. Půdu tedy zpátky nakrmíme živinami, které jsme odebrali. Je to koloběh a měl by být v každé domácnosti samozřejmostí (pokud je to možné). V přírodě k tomuto procesu dochází automaticky. 4 kompostovací pravidla nám zajistí kvalitní hmotu v krátkém časovém horizont.

Dostatek vzduchu

Aby bakterie a mikroorganizmy dobře fungovaly, potřebují dostatečný přísun vzduchu. Jestliže nezajistíme tento základní požadavek, hmota nám bude zahnívat a zapáchat. Proto se snažíme kombinovat menší i větší materiál a minimálně dvakrát do roka kompost přeházet.

Vlhkost

Optimální vlhkost zajišťuje hladký průběh procesu. Při nadměrné vlhkosti dochází k zahnívání odpadu a je potřeba dodat savý materiál, jako je suché listí, hobliny, sláma a kompost prohodit zeminou. Na druhou stranu při nedostatku vlhkosti se proces může úplně zastavit.

Na kontrolu vlhkosti máme jeden fígl. Do ruky si vezmeme kompostovací hmotustiskneme, co to jde. Při optimální vlhkosti se mezi prsty nesmí ukázat voda, ruku máme lehce vlhkou a po rozevření materiál drží pohromadě. Jestliže se rozpadá, kompost je suchý a při objevení více kapek je materiál vlhký.

Pestrost materiálu

Aby docházelo ke kompostování, je potřeba zajistit optimální poměr dusíkatého a uhlíkatého materiálu. Rozdělíme si to na zelený (dusíkatý – posečená tráva, zeleninový odpad, hnůj, drůbeží trus, odpad z kuchyně) a hnědý (uhlíkatý – suché listí, piliny, sláma, dřevěná štěpka) odpad. Kompost by měl být složený z půlky zelenéhopůlky hnědého materiálu, samozřejmě promíchaný.

U nás na zahradě máme dva kompostéry a jedno odkládací místo, kam na podzim odvážíme listí. Při míchání zeleného a hnědého materiálu vždy sahám po loňském listí.

Struktura materiálu

Protože je zelený materiál dobře rozložitelný, není potřeba ho nijak upravovat. Pomocí drtičky, sekáním a lámáním zmenšujeme hnědý materiál, který je hůře rozložitelný, takže čím menší, tím je manipulace s kompostem jednodušší a rozkladný proces rychlejší.

Kompostuji, co zahrada a dům dají

– listí, posekaná tráva, nasekané větvičky, zbytky ze záhonu, zbytky z květin, piliny, vyčesané chlupy ze psa, drůbeží trus, popel ze dřeva

– zeleninové zbytky, ovocné zbytky, kávový lógr, skořápky z vajíček, čajové sáčky, ubrousky a papírové kapesníčky

Kompost je u nás jeden z hlavních pomocníků při hnojení. Každý rok ho na jaře dodávám do vyvýšených záhonů, své místo má při přesazování předpěstovaných sazeniček, pěstování bylinekokrasných květin. Snažím se do půdy vrátit to, co jsme si z ní vzali.

Bylo by fajn, kdyby všichni bioodpad zahrnuli do další třídící složky a nedávali ho do komunálního odpadu, kam nepatří. Ulehčili bychom zase té naší matičce Zemi. Kompostujme a mějme jedinečné hnojení.

„Pěstování nemusí znamenat krev, slzy a pot. Pěstuji vitální a zdravé plodiny jen za pomoci vyvýšených záhonů a základních zákonitostí přírody.“ Zajímá vás, proč takto pěstuji? dozvíte se zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.