Královna listových zelenin

Velikonoce se blíží a nám za oknem začínají pomalu, ale jistě bujet předpěstované sazeničky. Než nám počasí dovolí řádit na zahradě, vypěstujme si jarní vzpruhu.

Profesorka z Univerzity William Paterson Jennifer Di Noia dělala výzkum, kde si vzala na paškál 17 živin a zkoumala jejich obsah v určité porci. Řeřicha vyhrála na plné čáře, kdo by to do ní řekl? Pod nosem máme takovou cennost a ani o tom nevíme.

Řeřicha setá je nenápadná, vitamínu plná plodina, která se u nás pěstuje jako listová zelenina. Ukrývá v sobě poklad, jako je vitamín C, provitamín A a velké zastoupení z minerálních látek si drží vápník, draslíkželezo. Má štiplavou a nahořklou chuť.

Účinky

  • Posiluje imunitu
  • Podporuje trávení – zvyšuje činnost žlučníku a produkci trávicích šťáv (přidává se k tučným jídlům)
  • Působí močopudně – čistí ledvinymočové cesty
  • Čistí krev a zlepšuje krvetvorbu

Řeřicha nám dělá společníka každý rok, své místo si našla na okenním parapetu, kde ji průběžně během zimy vyséváme a pěstujeme na vlhké vatě.

Třetím rokem ji budeme v brzkém jaru i vysévat do volné půdy (lze ji pěstovat od jara do podzimu).

Nikdy jsem netušila, že se staráme o královnu listových zelenin. Vždy jsem ji brala jako rychlerostoucí, nenáročnoulehce pěstovanou zeleninu, kterou si doma můžeme vypěstovat dřív, než budeme mít další poklady ze zahrádky.

Výsev na vatu

Budeme potřebovat:

  • Misku
  • Vatu
  • Semínka
  • Vodu v rozprašovači

Do misky rozprostřeme vatu a rozprašovačem porosíme, vata musí být dostatečně vlhká, ale v misce nesmí stát voda. Semínka vysejeme rovnoměrně a hustě. Znovu porosíme. Pro rychlou klíčivost misku umístíme na stanoviště s minimální teplotou 20°C (klíčí i při nižších teplotách). Vatu udržujeme stále vlhkou, semínka nesmí vyschnout. Po vyklíčení misku umístíme na okenní parapet, kde bude mít dostatek světla.

Sklízíme ji pomocí nůžek cca za jeden týden, kdy má výšku 5 cm.

Výhonky přidáváme do salátu, dáváme na chleba s pomazánkou, zdobíme s ní husté polévky, posypáváme rizototěstovinové saláty.

Pěstování na vatě je opravdu jednoduché a zvládne to i začátečník. U nás se toho hostí 4 letý syn. Pro zpestření volíme netradiční nádoby, na Velikonoce si můžeme vzít na pomoc skořápky od vajec.

Výsev do volné půdy

Řeřicha se může pěstovat od jara do podzimu, ale doporučuji ji vysévat jen na jaře a na podzim. Má krátkou vegetační dobu a při teplém počasí brzo vybíhá do květu.

Semínka vyséváme do řádků vzdálených 15 cm do hloubky 0,5 cm. Zeminu udržujeme stále vlhkou. Řeřichu začneme postupně sklízet po dvou týdnech seřezáváním, rostliny budou znovu dorůstat.

Pozor! Větším vzrůstem hořkne.

Řeřicha ze záhonu je podstatně větší, přidáváme jí do listových salátů, do smoothie drinků a k masu.

V pěstování se meze nekladou, nebála bych se ji pěstovat v truhlíku, květináči za oknem, na balkóně. Je to opravdu nenáročná a nadupaná zelenina.

Samozřejmě nic se nemá přehánět, ale energie na jaře není nikdy dost, takže s chutí do toho…

„Pěstování nemusí znamenat krev, slzy a pot. Pěstuji vitální a zdravé plodiny jen za pomoci vyvýšených záhonů a základních zákonitostí přírody.“ Zajímá vás, proč takto pěstuji? dozvíte se zde>>
Komentáře
  1. Jiřina napsal:

    Řeřichu miluji a pěstuji doma celý rok. Dokonce si klíčící misku beru s sebou v létě i na dovolenou. Bylo by dobré, kdyby co nejvíce lidí vědělo o jejích pozitivních účincích na naše zdraví. Moc krásně napsáno.

    • Lucie Hulová napsal:

      Vzít si klíčící misku na dovču? To neni špatný nápad:-) Já beru klíčky na výlety, aby bylo vždy co zobnout. U nás frčí řeřich a hrášek

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.