Luxusní zeleninový vývar z protrhané zeleniny

Protrháváte záhony a je vám líto zeleninu jen tak vyhodit? Mně ano. Nerada s jídlem plýtvám a přijde mi zbytečné protrhanou zeleninu vyhazovat a následně ji kupovat.

Miluji polévky a v sezóně máme zeleninové vývary, kam se podíváme. Vývar je jedna z mnoha možností, jak zeleninu zužitkovat a dostat do těla spoustu prospěšných látek.

Polévka je grunt, maso je špunt!

Ano, ale aby to takto mohlo fungovat, je potřeba polévku vařit z čerstvých a zdravých surovin, samozřejmě cit a láska nesmí chybět.

Tento recept je určen pro kuchaříky, kteří si sami zeleninu pěstují nebo ji odebírají z ověřených zdrojů. Ať je to BIO, EKO nebo kdožví co ještě, hlavně aby při pěstování nebyly používaný herbicidy a zelenina nebyla hnojená hlava nehlava.

Není to nic složitého. Základní vývar můžeme dělat z protrhané zeleniny, ze zeleninových odkrojků a nezužitkovaných „zbytků“ .

Jarní zeleninový vývar:

Protrhat, utrhat, otrhat, jak jen je libo. Do vývaru můžeme dát ředkvičky s natí, kedlubny, květák, brokolici, mrkev s natí, celerovou nať, červenou řepu s natí, cibuli, petržel s natí, bylinky atd.

  • Protrhaná mrkev s natí
  • Jarní cibulka
  • Libeček
  • Petrželová nať
  • Kopr
  • Celerová nať
  • Tymián
  • ½ lžičky kmínu

Vše důkladně omyjeme, můžeme nakrájet na menší kousky, vložíme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byla zelenina ponořená. Nesolíme! Přivedeme k varu a necháme pod pokličkou probublávat 30 – 45 min. Po dovaření vývar scedíme.

Sůl

Hlavním cílem je dostat ze zeleniny maximum zdraví prospěšných látek. Kdybychom na začátku přidali sůl, voda bude nasycená a ze zeleniny toho moc nevytáhneme.

  1. Vývar k dalšímu zpracování (omáčky, těstoviny, rýže atd.) – solíme až další pokrm
  2. Vývar k okamžité spotřebě – solíme cca 10 min. před koncem vaření

TIP - Čevená řepa

Červená řepa dodá vývaru specifickou chuť a načervenalou barvu, pokud chceme mít vývar světlý, řepu nepřidáváme. 

Zeleninový vývar s restovanou zeleninou a ztraceným vejcem

Zeleninový vývar s restovanou zeleninou a nudlemi

♥Nechte si chutnat a ať ze záhonů nepřijde nic nazmar ♥

Taky si nosíte protrhanou zeleninu do kuchyně a něco z ní vytváříte? Inspirace není nikdy dost. Šup sem s receptem:-)

Ještě koukněte na salát s vynikající zálivkou.

„Pěstování nemusí znamenat krev, slzy a pot. Pěstuji vitální a zdravé plodiny jen za pomoci vyvýšených záhonů a základních zákonitostí přírody.“ Zajímá vás, proč takto pěstuji? dozvíte se zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.