Předpěstování rajčat krok za krokem, na 7. krok se těším nejvíce

Také jste milovníci rajčat? Pěstujete je, ale sazeničky si raději kupujete? Strach hoďte stranou a sazeničky společně vypěstujme. Proč? Za prvé je to levnější. Za druhé vyberete si odrůdu, která vám chutná. A za třetí je to fascinující. Radost, co z toho budete mít, je k nezaplacení. Jsou to pádné důvody k odhodlání. Opravdu je to jednoduché jak facka, věřte mi.

Ptáte se, kdy ten výsev odpálit? Záleží na konečném stanovišti, kam sazenice přijdou. Odpověď najdete tady v tabulce.

Protože má rajče dlouhou vegetační dobu, je potřeba ho předpěstovat. Pravdou je, že pár sezón nazpět, díky počasí, by rajče venku vyklíčilo, vyrostlo a plody urodilo. Ale nebudeme to riskovat a raději velkolepé úrodě půjdeme naproti.

Tak a teď už se pojďte ponořit, krok za krokem, do tajů předpěstování.

1. Výsev semínek

V prvním kroku si nachystáme

  • výsevní misku (seji do použitých plastových vaniček, jsem držgrešle a šetřím planetu 😀 )
  • semínka (osivo)
  • výsevní substrát

Misky naplníme substrátem a lehce utlačíme, aby byl substrát cca 1cm pod okraj. Pomocí špachtle (dřívka, pravítka) uděláme 0,5cm hluboké rýhy (řádky) vzdálené od sebe 3cm.

Do řádků vysejeme semínka tak, aby byla cca 1cm od sebe a lehce přehrneme substrátem. Celou misku rozprašovačem porosíme, nezaléváme, semena by se vyplavila.

Semínka nesmí vyschnout, proto misku překryjeme igelitovým sáčkem, kde uděláme pomocí nůžek otvory (lze přikrýt plastovým víkem s otvory).

2. Klíčení

Nyní misku se semínky dáme na teplé místo (20°C – 25°C), kde zhruba do jednoho týdne vyklíčí. Výsev pravidelně kontrolujeme, větráme a podle potřeby rosíme.

Rozkaz zněl jasně, nesmí vyschnout!

3. Růst

Až rostlinky vykouknou, z misky sundáme víko (igelitový sáček) a postavíme sazeničky na světlé místo (okenní parapet) o teplotě 18°C – 20°C. Mně se nejvíce osvědčil parapet na jižní straně, děda dává sazeničky i na východní, tam také rostou jedna báseň.

Ještě bych doporučila misky podložit tak, aby sazeničky byly u skla a nebyly utopené pod okenním rámem. Ať se zbytečně nevytahují za světlem.

Jestliže zajistíme dostatek světla, optimální teplotu a vlhkost, máme úspěch zaručen! Takže nezapomínáme na zálivku, jen ať je substrát vlhký, ne přemočený.

4. Přesazování

Až vyrostou pravé lístky, následují po děložních, můžeme začít s přesazováním.

Připravíme si:

  • květináče, velké kelímky od jogurtů, kde je potřeba vytvořit odtokové dírky
  • zahradnický substrát nebo vyzrálý kompost

Sazeničky po jedné přesadíme do květináčů. Snažíme se, aby byly spodní lístky těsně nad povrchem. Takže i když budou vytáhlé, pěkně je do substrátu ponoříme.

Rajčata mají jedno tajemství, jsou schopná tvořit kořeny ze stonku, který je v půdě. Tímto usazením si zajistíme obrovský kořenový systém.

5. Opečovávání

Kelímky dáme na tác, plech, misku a znovu uložíme na světlé místo s teplotou do 20°C. Prvně zalijeme k sazeničkám a pak už zaléváme jen do spodní misky (tácu, plechu). Rostliny to bude svádět a vytvoří větší kořeny.

Rostlinky budou mít tendenci táhnout za světlem, proto je průběžně otáčíme a prohazujeme. Teď je potřeba, aby pěkně sílily a nevytahovaly se. Těch 20°C je opravdu maximální teplota.

6. Otužování

Zhruba týden (čtrnáct dnů) před výsadbou je potřeba sazenice otužovat. Musí si postupně zvykat na drsnější podmínky. Začneme pěkně polehoučku. Prvně je dáme ven na stinné místo jen na pár hodin (nesmí moc foukat). Každým dnem venkovní pobyt prodlužujeme a těsně před výsadbou můžeme sazeničky nechat venku i přes noc.

7. Vysazování

A je to tady, den „D“ přichází, jak vzrušující!

Konečně můžeme sazeničky s láskou a laskavým slovem šoupnout na záhon (do skleníku). Teď už nás dělí jen zlomek cesty od šťavnatých plodů.

Tak kroky byly odhaleny. A já věřím, že to s trochou chtíče každý hravě zvládne.

♥„Pěstuj, miluj, jez“, „sex, drogy a rock‘n‘rol“ už nefrčí♥

„Pěstování nemusí znamenat krev, slzy a pot. Pěstuji vitální a zdravé plodiny jen za pomoci vyvýšených záhonů a základních zákonitostí přírody.“ Zajímá vás, proč takto pěstuji? dozvíte se zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.