Borůvky a rybíz v medu

Taky tak neradi používáte cukr? Snažíte se ho skrouhnout na minimum? Každý rok řeším, jak udělat zdravé a chutné zavařeniny.

Loni prošla zkouškou jahodová marmeláda se solí. Neříkám, že nebyla sladká, sůl opravdu cukr z ovoce vytáhla a marmeláda sladká byla, ale né zas až tak, aby to uspokojilo naše rozmlsané jazýčky. Jsme rozmazlení, říkám to furt!

Ale dostali jsme od blízkého hodného člověka na ochutnání skleničku s borůvkami slazenými medem. Byly výborné! Až za ušima jsme se olizovali. S darováním skleničky přišel i super tip na letošní zavařování.

Upozorňuji, že to zkouším prvně, takže neručím za závislost na zavařených pokladech. Až ucítíte touhu, chuť a bažení, tak už v tom také lítáte!

Borůvky v medu

1 kg borůvek
300 g medu
2 ks celé skořice
2 ks badyánu

6 ks skleniček s víčky (180ml)

Borůvky přebereme, opereme a na sítu necháme okapat. Do kastrůlku si odvážíme med a přidáme badyánskořici, začneme směs zahřívat, ale nevaříme. Na plotně ji necháme 30 min. Snažíme se med nevařit, ale udržet ho před varem. Med občas promícháme. Na povrchu se začne tvořit pěna, kterou ke konci sbíráme. Po 30 min. vyndáme koření a naposledy sebereme pěnu.

Borůvky napěchujeme do sklenic, opravdu napěchujeme, při vaření ovoce slehne. Zalijeme medemzavíčkujeme.

TIP

Před zavíčkováním otřeme hrdla a víčka alkoholem (vodkou nebo slivovicí).

Borůvky zavařujeme při 80°C 20 min.

Rybíz v medu

1 kg rybízu
400 g medu
2 ks celé skořice
2 ks badyánu

6 ks skleniček s víčky (180ml)

Rybíz zbavíme stopek, opereme a necháme okapat v cedníku. Teď už je to stejný postup jako u borůvek. Do kastrůlku si odvážíme med a přidáme badyánskořici, začneme směs zahřívat, ale nevaříme. Na plotně ji necháme 30 min. Snažíme se med nevařit, ale udržovat ho těsně před varem. Med občas promícháme. Ke konci začneme pěnu sbírat. Po 30 min. koření vyndáme a naposledy pěnu sebereme.

Rybíz napěchujeme do sklenic, při zavařování slehne. Zalijeme medemzavíčkujeme.

Zavařujeme při 80°C 20 min.

Je pravda, že zavařování pomocí medu je dražší záležitost, ale na druhou stranu zdravější a chuť ovoce je božská.

♥Nechť Vám chutná♥

„Pěstování nemusí znamenat krev, slzy a pot. Pěstuji vitální a zdravé plodiny jen za pomoci vyvýšených záhonů a základních zákonitostí přírody.“ Zajímá vás, proč takto pěstuji? dozvíte se zde>>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.